szombat, június 4

12 dal, amit a svédeknek köszönhetünk

Valamilyen számomra érthetetlen módon, az európai, és azon belül is a skandináv zenére alig-alig figyelünk itt Magyarországon. Pedig higgyétek el, itt is rengeteg tehetséges előadó és jó szám születik, csak valahol útközben elvesznek. Egy-két szerencsésebb bejut az mr2 rádió dalai közé, páran az Eurovízióval érnek el kisebb-nagyobb sikeret, megint mások csak a véletlennek köszönhetik, hogy Magyarországon valaki figyel rájuk. Most 12 olyan dalt próbáltam összeválogatni, ami az elmúlt pár évben született svéd előadóktól, hogy ezzel is meghozzam a kedvet, hogy jobban figyeljünk a skandinávokra. Svédországban egyébként meglepően sok az érdekes zenekar és dalszerző él és alkot, akikre tényleg érdemes odafigyelni. Az ABBA óta nagyon sok pop-előadó lépett színre, de a rockban, az electroban és más műfajokban is vannak érdekességek. (igazából nagyon nehéz lesz csak tizenkettőt  választani ennyi remek dal közül. de tessék lássék).
rémlenek még ilyen régebbi UPC reklámok esetleg? Na, ott volt aláfestő zene ez a remekbeszabott valami a garázszenekarként indult The Hivestól. A srácok talán ezzel a dallal érték el a legnagyobb sikereiket itt nálunk, több rádió is játszotta a dalt, és a saját környezetemben is rengetegen szerették. 
a svéd énekesnő most már több mint tíz éve van a zenei pályán, de az amerikai siker csak tavaly érte el a Dancing on my own című dalával. Azóta egyre több felkérés éri, többek között Katy Perry The California Dreams turnéjára is meghívást kapott, mint vendégelőadó. Egyre sikeresebb, és rengeteg jó dallal jelentkezett már. Magyarországon is vannak rajongói, de itt még nem olyan átütő a sikere. 
én csak relaxzenének hívom azt a valamit, amit Lykke Li csinál, de a hivatalos meghatározás szerint ez valami electropop szerűség. Lényeg a lényeg, a dallam fülbemászó, a hangszín szép, úgyhogy gondok nélkül bele tudsz feledkezni a dalaiba. Bér nekem nem személyes kedvencem, a velem egyidős lányismerőseim többsége imádja a számait, úgyhogy érdemes megpróbálkozni vele. 
A Mando Diao ezzel a dallal még Magyarországon is sikereket ért el, 2008ban, megjelenésekor több TV csatorna és rádió is játszotta őket, de aztán szépen lassan elfelejtődtek - itthon. Ugyanis a csapat pörgött tovább, és olyan számokat is sikerült alkotniuk, mint a Gloria vagy a Mean Street, amik Skandináviában és Németországban is sikeresek voltak. Nem hiába, mert a fiúk nekem is a kedvenceim közé tartoznak, szerintem remek zenét csinálnak. 
A Gossip Girl rajongóknak ismerős lehet a dal, hiszen az első évad első része a YOung Folks-sal indít, de a Petőfi rádiót hallgató értelmes népek is biztosan hallgatták már. A Peter Bjorn and John Svédország egyik legsikeresebb zenei produkciója az elmúlt években, rengeteg koncertet adnak Európa szerte, és sok fesztivál meghatározó "alapelemei"
Mér megint ezzel kell jönnöm, de mivel a Petőfi Rádió az, ami a zenei ízlésemet nagy mértékben formálja és alakítja, szeretném megismételni, hogy akik mozognak egy kicsit ebben a körben, biztos hallották már Miike Snow Animaljét. a srác főleg hazájában és Angliában ért el sikereket, de  több európai rádió is vevő a zenéjére. 
Most a Pókember-fanokon a sor, a film 2. részének betétdala volt Ana We are-ja, ami 2004ben meg is hozta a sikereket számára. Azóta több filmben is hallhattuk már Ana dalait, amik figyelemreméltóan jók. Csak ajánlani tudom mindenkinek a svéd énekesnőt (: 
Amanda az Idol tehetségkutató svéd változatában tűnt fel, ahol olyan dalokat énekelt el, mint a Hallelujah, vagy a No one Alicia Keystől. Az első kislemezes dala, a Happyland Európa-szerte sikereket hozott az énekesnőnek, és Magyarországon is akadnak most már rajongói. A videoklip is figyelemreméltó egyébként, Amanda gyönyörű benne. 
Egy kisebb váltás stílusilag, a Swedish House Maffia erősen eltér az eddig említett daloktól. Nem az én stílusom, az, amit képviselnek, de kétségtelenül nagyot alkotnak a saját műfajukban. A one-t akaratom ellenére is rengetegszer meghallgattam az elmúlt időszakban, ugyanis voltak hetek, amikor tényleg még a csapból is ez folyt. Úgyhogy ha valakik, ők megérdemlik, hogy szerepeljenek ezen a listán. 
Hopp. Eric. Róla kisebb regényt készülök írni a következőben (igen, imádok túlozni), de előzetesben csak annyit, hogy egy icipicit bántja a csőröm, ami mostanában körülötte van. Mondjuk legyen elég annyi, hogy nekem már két és fél éve van kinn egy Eric poszter a szobámban, és eddig akárki bejött, mindenki azzal kezdte, hogy ki ez a helyes srác a falon. Most már ha valaki bejön, egyből letámad, hogy honnan a francból van Eric poszterem. Tehát. Ericet elég jól ismerem, és nem csak május óta. Úgyhogy könyörgöm, ne nézzetek tapasztalatlannak a témában. A masquerade albumot már a megejelenés utáni pár hónapban unalomig hallgattam, és az abszolút kedvencem a Break of dawn lett, pedig nem vagyok lassú dal párti. Nem az én stílusom, amit Eric képvisel, de futószenének és hangulatjavítónak bőven jó, és valamiért szeretem. (viszont a Popular és a Hearts in the Air annyira nem hatott meg, úgyhogy ajánlom neki, hogy a többi dala üssön)
Ola is azok táborát erősíti, akik az Idolban tűntek fel. a 25 éves szőke srác már több albumot is kiadott, és Svédországban rendre sikereket ér el, de az európai siker még nem érkezett el számára. Legújabb, idén megjelent albumán található az Overdrive, ami kicsit eltér a többi dalától, egy kicsit olyan Jason Mrazes gitározós stílus, és szép hangszín. A többi dal hasonló az Eric által a masqueraden kultivált happy pophoz, kicsit furcsa hasonlatokkal, és igazából egyetlen témával: a szerelemmel. 
Darin svéd popénekes már a kétezres évek közepén berobbant hazájában,. és több európai országban is akadnak rajongói. A you're out of my life című dalllal a 2010es Eurovíziós Dalfesztivál svéd előválogatójára, a Melodifestivalenre jelentkezett, ám Svédország nem őt választotta képviselőjének. Pedig a dal fülbemászó, még ha az első dallamok engem valamiért a Sims zenéjére emlékeztetnek is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése